Blogs over onze prachtige natuur

Vrije Tijd

Een dagje naar de wellness

Van ’s ochtends vroeg tot laat in de middag heerlijk genieten in een wellness complex is voor velen een waar hoogtepunt. Jezelf onderdompelen in de vele verschillende sauna’s en tussendoor weg bubbelen in een bubbelbad met etherische olie, dat klinkt toch heerlijk? Er zijn ook mensen die hier juist helemaal niet van houden en het allemaal maar te warm vinden (wat ik mezelf niet kan voorstellen). En zo heeft ook een dagje naar de sauna zo zijn voor- en nadelen.

Voordelen

Als eerst gaan we de velen voordelen van het regelmatig bezoeken van een sauna benoemen. Ga je gebukt onder drukke werkdagen en deadlines? Uit Zweeds onderzoek blijkt dat het gehalte serotonine, een lichaamseigen stof die ervoor zorgt dat je je vrolijk en relaxed voelt, in je bloed toeneemt wanneer je geregeld de sauna bezoekt. Verschillende sauna’s werkten met lichttherapie, waarbij je wordt omgeven door kleuren die elkaar afwisselen. Uit onderzoek blijkt dat deze kleuren – in de vorm van licht – een positieve werking hebben op je lichaam en geest. Zo werkt groen bijvoorbeeld kalmerend en is blauw pijn verlichtend. Ook wordt er gezegd dat de sauna je immuunsysteem verbetert en de bloedsomloop stimuleert en stabiliseert. Je lichaam reageert heftig op de warmte van de sauna en de kou wanneer je afkoelt en maakt daardoor antistoffen aan. Geregeld saunabezoek beschermt je beter tegen verkoudheid en andere virussen. Voor al bovenstaande voordelen is het goed gebruik maken van een sauna wel een vereiste. Als je net uit een hete stoomsauna komt is het niet zo slim om direct weer in een houten hottub te gaan. Dan is het verstandiger om juist in een koud dompelbad te gaan of even te relaxen op een ligbed. hot tubs zijn daarentegen wel erg populair in de wellness resorts!

Nadelen

Sommige mensen vinden de sauna verschrikkelijk, simpelweg omdat ze niet goed tegen hitte kunnen. Het is inderdaad niet gemakkelijk en ook niet altijd fijn om 15 minuten lang in een warme ruimte te zitten. Dit nadeel kun je overigens tegengaan door niet in de heetste sauna’s te gaan. Ga je in een sauna van 60 graden of 70 graden, dan is het al veel prettiger vertoeven. Het bezoeken van de sauna brengt vele gezondheidsvoordelen met zich mee, maar de sauna is niet voor iedereen even gezond. Bepaalde kwaaltjes gaan namelijk niet goed samen met de sauna. Denk hierbij aan hart- en vaatziekten, maar ook aan diabetes. Als hartpatiënt mag je wel naar de sauna, maar moet je wel goed opletten en bovendien de warmere sauna’s vermijden. Gebruik je bepaalde medicijnen, dan is het bezoeken van de sauna ook niet verstandig.