Blogs over onze prachtige natuur

Wonen

Een huis kopen? Wees goed voorbereid!

Bij een aankoop van een huis komen ontzettend veel onderwerpen kijken, waardoor het soms overweldigend lijkt te worden. Een van de belangrijkste factoren bij het kopen van een huis is je hypotheek. Ben jij volledig op de hoogte van de werking van een hypotheek en hoeveel je kunt lenen? Zo niet, dan vind je hieronder alle basisinformatie die je nodig hebt omtrent hypotheken. 

Hoeveel kan ik lenen voor een hypotheek?

Je zult je vast afvragen: hoeveel kan ik lenen? Veel mensen lopen rond met deze vraag. Het is echter makkelijk om het maximale bedrag te berekenen door een online check in te vullen. Deze checklists berekenen hoeveel jij kan lenen. Het bedrag wordt bepaald door een aantal factoren, onder andere je leeftijd, bruto inkomen, relatiestatus en overige financiële verplichtingen. Denk bij financiële verplichtingen bijvoorbeeld aan een staande studieschuld, die je evenals een hypotheek maandelijks zal moeten aflossen. Ook het type huis dat je wil kopen heeft invloed op de hoeveelheid die je kunt lenen. Zo zal er verschil zitten in het bedrag dat je kunt lenen voor een nieuwbouwhuis en een bestaande woning. 

Houd uiteraard ook rekening met de hypotheekrente. Als deze rente laag ligt kun je kiezen voor een hoge hypotheek en zelfs maximaal lenen. Bij een lage hypotheekrente zul je namelijk weinig te hoeven betalen per maand. De hooglegging van de rente verschilt per bank, dus bekijk deze goed voordat je een hypotheek afsluit. 

Is maximaal lenen verstandig?

Stel dat je in aanmerking komt voor een maximale lening, is het dan slim om daar daadwerkelijk voor te kiezen? Het antwoord op deze vraag zal per persoon verschillen. Het belangrijkste hierbij is stabiliteit. Ben je er zeker van dat je inkomen bestendig is en dat je gezinssamenstelling niet veel zal veranderen in de toekomst? Dan is maximaal lenen zeker een optie voor je. 

Verder is het belangrijk om na te gaan hoeveel je per maand wil uitgeven aan een hypotheek. Kies je voor maximaal lenen, dan zul je ook een hoger bedrag per maand moeten betalen. Het kan daarom baat hebben om eerst een lijst te maken van je maandelijkse uitgaven. Het kan lastig zijn om in te schatten hoe hoog je uitgaven zullen zijn als je eenmaal over een huis beschikt, dus schroom niet om aan naasten advies te vragen. Je staat er niet alleen voor bij de aankoop van een huis en daarom is het goed om altijd van te voren jezelf goed in te lezen.